Ginekolog Duško Pall odgovara na najčešća pitanja u trudnoći

Ginekolog Duško Pall odgovara na pitanja trudnica

Trudnoća, pogotovo ako je prva, donosi mnoga pitanja. Za Veritas blog, Duško Pall, dr. med, specijalist ginekologije i opstetricije i uže specijalnosti iz fetalne medicine i opstetricije, pripremio je vodič kroz trudnoću kako bi svim trudnicama olakšao ovo razdoblje. Ovdje ćete pronaći odgovore na pitanja koja najčešće zanimaju trudnice – popis svih pretraga tijekom trudnoće, koji su lijekovi dopušteni u trudnoći, koje namirnice treba izbjegavati i slično.


Pročitajte tekst do kraja, a ako imate dodatnih pitanja, slobodno nam pišite preko Veritas Instagram profila ili na mail hr@btgmed.com.

Koliko traje trudnoća?

Trajanje trudnoće određujemo prema datumu prvog dana zadnje menstruacije i iznosi 40 tjedana. Prva dva tjedna, do ovulacije u kojima nema trudnoće dogovorno uzimamo u trajanje trudnoće. Stvarno trajanje trudnoće određuje vaš ginekolog kod ultrazvučnog pregleda. Pri ultrazvučnom pregledu mjeri se dužina ploda (Crown Rump Length, dužina od tjemena do trtice ploda) i na osnovu toga se određuje odgovara li trajanje trudnoće početku zadnje menstruacije.

Često kod žena koje imaju nepravilne menstrualne cikluse upravo ultrazvučni nalaz daje vrijedan podatak hoćete li brojati tjedne trudnoće prema datumu zadnje menstruacije ili prema ultrazvučnom nalazu.
Mjerenje dužine ploda se uzima kao relevantan podatak do 16. tjedna trudnoće. Nakon toga veličinu djeteta određuje genetski potencijal koji je naslijedilo od roditelja ili pojava određene patologije u trudnoći.

Zašto je bitno da znam trajanje trudnoće?

Podatak o stvarnom trajanju trudnoće je bitan zbog:

  • Daljnjeg praćenja trudnoće
  • Utvrđivanja određenih nepravilnosti u razvoju djeteta tijekom trudnoće
  • Planiranja termina poroda

Porod između navršenog 37. i 42. tjedna trudnoće se smatra porodom u terminu.
Porod prije 37. tjedna naziva se prijevremeni porod a nakon 42. tjedna naziva se prenošena trudnoća. Oba stanja nose određene rizike za vaše dijete.

Kako izgleda praćenje trudnoće kod ginekologa?

Nakon što ste trudnoću potvrdili s urinskim testom, naručujete se kod ginekologa za prvi pregled.
Za prvi pregled bit ćete naručeni između 6. i 9. tjedna trudnoće, ako za to nema hitnije potrebe.

  • Na prvom pregledu ginekolog će uzeti iscrpne podatke o vašem zdravstvenom stanju i zdravstvenim problemima u vašoj užoj obitelji.
  • Obavit će ginekološki pregled, uzeti Papa-u, cervikalne briseve i uputit će vas na osnovne laboratorijske krvne pretrage te urinokulturu.
  • Ultrazvučnim pregledom će potvrditi trudnoću i odrediti njezino trajanje.
  • Dogovorit ćete se o ritmu daljnjih pregleda koji se do 30. tjedna rade jednom mjesečno.
  • Između 24. i 28. tjedna trudnoće učinit ćete test opterećenja glukozom (OGTT).
  • Prilikom svakog pregleda izmjerit će vam se tjelesna težina, krvni tlak i odrediti trakicom prisustvo proteina u urinu.
  • Pregledi nakon 30. tjedna radit će se češće, odnosno svaki tjedan do dva tjedna.
  • Nakon 36. tjedna započeti će snimanje frekvencije srca i aktivnosti maternice (prisustvo kontrakcija) tj kardiotokografija (CTG).
  • Većinu trudnoća urednog tijeka prati primarni ginekolog doma zdravlja do 34. ili 36. tjedna trudnoće. Nakon toga se javljate sa uputnicom za daljnje preglede u ustanovu u kojoj želite porod.

U kojim tjednima trudnoće su najbitniji ultrazvučni pregledi?

Trudnice najčešće očekuju da na svakom pregledu vide dijete na ultrazvuku. Tako stječe određenu sigurnost da je sve u redu s djetetom i trudnoćom.
Potrebu za tim dogovarate s vašim ginekologom. U osnovi su vrlo bitna i dovoljna tri ultrazvučna nalaza i to:

  1. Između 11. i 14. tjedna trudnoće; ultrazvukom se određuje dužina ploda (CRL), debljina nuhalnog (vratnog) nabora (NT), frekvencija djetetovog srca (FHR) kao i ostala vidljiva morfologija ploda. Na tom pregledu ginekolog će vam predložiti da se učini rani kombinirani probir ili neinvazivni prenatalni test (NIPT) za utvrđivanje mogućih kromosomskih anomalija ploda
  2. Između 19. i 22. tjedna trudnoće; detaljno se pregledava morfologija djeteta tzv. Anomally scan
  3. Između 32. i 34. tjedna trudnoće; utvrđuje se položaj i prirast težine ploda te se mjere protoci kroz određene krvne žile djeteta
Tri su bitna ultrazvučna pregleda u trudnoći
Tri su bitna ultrazvučna pregleda u trudnoći.


Što je rani kombinirani probir?

Rani kombinirani probir je neinvazivni prenatalni test u kojem se između 11. i 14. tjedna trudnoće iz krvi majke određuju dva biomarkera bHCG (hormon trudnoće) i PAPP (protein specifičan za trudnoću) te se, u kombinaciji s dobi majke, ultrazvučnom dužinom ploda (CRL) i nuhalnim naborom (NT) izračunava rizik za prisutnost prekobrojnih kromosoma u određenim kromosomskim parovima npr. za trisomiju 21 (Sindrom Down), trisomiju 18 (Sindrom Edwards), trisomiju 13 (Sindrom Patau).

Test je zamijenio prethodno korištene ‘Double‘ ili ‘Triple‘ testove koji su se radili od 14. do 17. tjedna trudnoće.

Pouzdanost ranog kombiniranog probira iznosi 90 %, a broj lažno pozitivnih 5 %. Pouzdanost testa opada nakon 35. godine života majke jer i dob majke utiče na rezultat testa.

Što je NIPT test i kada se radi?

NIPT (Non-Invasive Prenatal Testing) je test probira prenatalnih kromosomskih poremećaja ploda. Iz krvi majke se već od 9. odnosno 10. tjedna trudnoće mogu izolirati pojedini dijelovi fetalne DNA na osnovu koje se s visokom pouzdanošću (99 %) može posumnjati na genetski problem djeteta.

Najčešće se izvode oko 12. tjedna trudnoće (iako se može napraviti već od 10. tjedna) kada se uvidom u ultrazvučni nalaz morfologije ploda donosi odluka o provođenju NIPT testa.

Za valjanost testa bitna je razina fetalne frakcije, odnosno udio fetalne DNA u uzorku majčine krvi kako bi tumačenje rezultata bilo valjano. Postotak fetalne frakcije dovoljan za valjan rezultat ovisi o tehnologiji i platformi koju test koristi. Kod nekih testova potrebna je fetalna frakcija veća od 4 %, dok kod nekih testova može biti manja i od 2 %.

Najčešće postoji tri ili više razina testa, pa osim za prepoznavanje trisomija 21,18 i 13, služi i u prepoznavanju određenih sindroma vezanih uz fizionomiju i mentalni razvoj djeteta. Možete saznati spol djeteta te utvrditi prisutnost sindroma vezanih uz spolne kromosome među koje ubrajamo Turner sindrom (monosomija X), Klinefelter sindrom (trisomija XXY), Sindrom trostrukog X (trisomija X), Jacobs sindrom (trisomija XYY).

Rezultat se prikazuje kao mali rizik (uredan nalaz) ili visoki rizik (patološki nalaz). Postotak lažno pozitivnih iznosi samo 0,25-1 % a lažno negativnih rezultata je manje od 1 %. Najčešće su rezultati poznati za 4 do 14 dana ovisno o proizvođaču testa.

Nalaz NIPT testa visokog rizika potrebno je potvrditi nalazom amniocenteze.
NIPT testovi su pridonijeli poboljšanoj kvaliteti i sigurnosti u praćenju trudnoće te mogućnosti pravovremenog donošenja odluka. NIPT test je vrlo bitan u obradi trudnica iznad 35. godina života kojima je indicirana amniocenteza koju žele izbjeći, ali i kod mlađih žena ako je u prethodnim trudnoćama ili u obitelji bilo određenih genetskih anomalija ili jednostavno žele veću sigurnost da je sve u redu s plodom i trudnoćom.

Koji su invazivni testovi za određivanje mogućih genetskih problema djeteta?

Invazivni testovi nose određeni rizik koji je doduše sveden na vrlo mali postotak mogućih komplikacija. Dva su osnovna testa:

  1. Biopsija korionskih resica (Chorionic Villus Sampling, CVS)
    • Obavlja se između 11. i 14. tjedna trudnoće
    • Pod kontrolom UZV-a a kroz rodnicu ili trbušnu stijenku se uvodi igla za biopsiju u područje buduće posteljice
    • Rezultati su gotovi za 2 do 3 tjedna
    • Moguće komplikacije su krvarenje, spontani pobačaj ili infekcija i javljaju se u 1 do 2 % slučajeva
  2. Rana amniocenteza (rACZ)
    • Radi se između 16. i 18. tjedna trudnoće.
    • Materijal (odljuštene stanice djeteta koje plivaju u plodovoj vodi) se uzima pod kontrolom ultrazvuka punkcijskom iglom kojom se prolazi kroz trbušnu stijenku i stijenku maternice majke do plodove vode.
    • Mogućnost komplikacija, a koje su iste kao i kod CVS-a, iznosi 0,5-1 %
    • Prvi rezultati su unutar tjedan dana, a kompletan rezultat analize je gotov za tri tjedna.

Kakvu prehranu trebam u trudnoći?

Tijekom trudnoće potrebno je poboljšati kvalitetu prehrane i pripaziti na dovoljan unos minerala i vitamina jer se time osim vas koristi i vaše dijete.

U trudnoći posebno treba pripaziti na unos ugljikohidrata, proteina, željeza, vitamina C, kalcija, omega tri masnih kiselina, folne kiseline i magnezija jer su bitni kod najčešćih problema u trudnoći koji se javljaju tijekom trudnoće.

Povećani unos voća, povrća, vlaknaste hrane te proizvoda od cjelovitih žitarica osim osiguravanja kvalitetnih sastojaka umanjuje i određene probleme koji se mogu javiti naročito u kasnijoj trudnoći kao što su:

  • Konstipacija tj. otežano pražnjenje tvrde stolice, najčešće manje od tri puta tjedno
  • Hemoroidi – proširene vene (jastučasta ispupčenja) u području analnog otvora a koji mogu biti unutarnji i vanjski
  • Anemija majke radi manjka željeza – ne zaboravite da i dijete proizvodi svoja krvna zrnca, stoga je potreban viši unos željeza tijekom trudnoće

Za namirnice koje koristite je preporučljivo da budu termički obrađene i poznatog podrijetla, tj. treba izbjegavati npr. sushi, svježe školjke, veterinarski neispitane mesne prerađevine, svježa jaja, itd. jer se time mogu unijeti infektivni uzročnici koji mogu poremetiti vaše zdravlje tijekom trudnoće.

Zdravom prehranom omogućavate normalan prirast vaše tjelesne težine koja u trudnoći iznosi 13 do 16 kg. Time olakšavate sebi tijek trudnoće i porod te povratak na normalnu tjelesnu težinu nakon poroda.

U ljekarni postoje veliki broj prehrambenih pripravaka u kojima se nalazi sve što je potrebno za normalnu trudnoću. Oni nisu nužni za upotrebu ako ste pravilno isplanirali prehranu.

Konzumacija alkohola je zabranjena tijekom trudnoće jer time izbjegavate moguće komplikacije u razvoju vašeg djeteta.

Povećan unos vitamina i minerala tijekom trudnoće je od iznimne važnosti i za mamu i za bebu.
Povećan unos vitamina i minerala tijekom trudnoće je od iznimne važnosti i za mamu i za bebu.


Smijem li vježbati u trudnoći?

Tijekom trudnoće poželjno je da nastavite s fizičkim aktivnostima i vježbanjem kojeg ste prakticirali i prije trudnoće. Ovisno o tjednima trudnoće vježbanje treba biti prilagođeno tjednima trudnoće. Treba izbjegavati vježbanje i sportove s mogućim pritiscima ili udarcima u trbuh te aktivnosti koje povisuju uzbuđenost kao npr. korištenje adrenalinskih parkova ili skakanje padobranom i slično.

U početnoj trudnoći vožnja biciklom, umjereno trčanje, igranje tenisa, plivanje i slične aktivnosti nemaju nikakav štetni utjecaj na trudnoću. Štoviše, pripremaju vas za nadolazeće tjedne trudnoće, lakši porod i što normalnije prihvaćanje ‘drugog stanja’. Vježbanje tijekom trudnoće omogućava lakši oporavak nakon poroda.

Kvalitetan umor omogućava i kvalitetno spavanje što je bitno tijekom trudnoće jer pridonosi boljem raspoloženju te smanjenoj pojavnosti stanja uznemirenosti ili lošeg raspoloženja.

Kako budete ulazili u više tjedne trudnoće vaše tijelo će vam samo govoriti koje razine i intenzitet vježbanja možete prakticirati. U svemu treba biti umjeren a danas postoje mogućnosti provođenja vježbanja u trudnoći pod stručnim nadzorom.

U dogovoru s ginekologom, ako postoji određeni problem u trudnoći, bit će vam savjetovano da ne vježbate i da mirujete jer bi time samo ugrozili daljnji tijek trudnoće.

Što je sa spolnim odnosom tijekom trudnoće?

Za što normalnije prihvaćanje drugog stanja uputno je, što je više moguće, nastaviti sa životom kojeg ste imali i prije trudnoće. Dio tog života su i spolni odnosi.

U trudnoći je potrebno nastaviti s normalnim spolnim aktivnostima. Do 16. tjedna trudnoće nije bitno koju ćete pozu prakticirati jer je maternica zaštićena kostima zdjelice. Nakon 16. tjedna trudnoće kada dolazi do ulaska maternice u trbuh koja se trajanjem trudnoće sve više diže prema razini želudca tijekom spolnog akta nije uputan pritisak na trbuh.

Ginekolog će vas upozoriti je li potrebno izbjegavati spolne odnose zbog razvoja određenih problema u trudnoći ili ako vaš partner ima infekciju mokraćnih ili spolnih organa. Jedan dio muškaraca izbjegava spolni odnos tijekom trudnoće u strahu da može ozlijediti dijete što je naravno nemoguće.

Smijem li spavati na leđima tijekom trudnoće?

Maternica u 16. tjednu trudnoće se širi iznad zdjeličnih kostiju prema trbuhu. Nakon toga nije preporučljivo vršiti pritisak na trbuh pa se tako ne preporučuje spavanje na trbuhu. Tijekom kraja drugog i tijekom trećeg tromjesečja trudnoće maternica i kod spavanja na leđima može vršiti pritisak na donju šuplju venu što može otežati dovod krvi u srce. Stoga kod naglog ustajanja iz ležećeg ili sjedećeg položaja može doći do vrtoglavice, omaglice ali i kratkotrajnog gubitka svijesti.

Kod spavanja u tim tjednima trudnoće poželjno je spavanje na boku, ako se probudite i shvatite da spavate na leđima samo se okrenite na bok i nastavite dalje spavati. Najbolja prokrvljenost posteljice je kod položaja na lijevom boku. Izaberite onaj bok na kojem se osjećate najugodnije.

Tijekom spavanja izaberite onaj bok na kojem se osjećate najugodnije.
Tijekom spavanja izaberite onaj bok na kojem se osjećate najugodnije.


Koje lijekove za bolove mogu koristiti u trudnoći?

Ako niste alergični, za bolove se prvo koristi paracetamol 1 gram tablete. Ako navedeno nije djelotvorno, mogu se koristiti lijekovi iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova kao što su ibuprofen, Voltaren, Ketonal i to do trećeg trimestra trudnoće (od 27. tjedna) kada nije više preporučljivo ih koristiti. U dogovoru s vašim ginekologom dogovorit ćete se što je najbolje za vas i koje lijekove za bol ne smijete koristiti.

Smijem li koristiti kapi za nos koje sam koristila u prehladi prije trudnoće?

U kapima za nos se nalaze supstance koje sužavaju krvne žile i njihova pretjerana upotreba u trudnoći može dovesti do određenih komplikacija posteljice a time i trudnoće. Jednokratno, prije spavanja radi lakšeg sna se mogu koristiti jer je normalno disanje u tom trenutku bitnije a jednokratna upotreba tih kapi neće dovesti do značajnijih problem. Naravno da će vam se prvenstveno preporučiti ispiranje nosa slanim otopinama, npr. fiziološkom otopinom, te inhalacije koje nemaju nikakav štetan utjecaj na trudnoću.

Što su lažni trudovi i kada se javljaju?

U drugom dijelu trudnoće se javljaju i tzv. lažni trudovi koji su rijetki neredoviti i manje bolni. Oni su samo pripremni trudovi koji se nešto češće javljaju kako se bliži termin poroda. Ako stezanja maternice postignu jaču bolnost i redovitost, primjerice 1 do 2 stezanja u 10 minuta i ne prestaju promjenom položaja ili mirovanjem potrebno je javiti se na pregled kod ginekologa jer se vjerojatno radi o pravim trudovima.

Kada se trebam javiti u rodilište?

Ako dođe do razvoja pravih trudova ili curenja plodove vode potrebno je, a pogotovo ako ste prvorotka i nemate iskustva, javiti se na pregled u ustanovu u kojoj planirate porod. Tamo će se nakon snimanja CTG zapisa i ginekološkog pregleda ustanoviti u kojoj ste fazi poroda i odlučiti o daljnjem postupku. Također ako ne osjećate normalnu aktivnost djeteta ili je došlo do pojave krvarenja iz rodnice. U svakom slučaju kada vam je nešto sumnjivo ili nejasno u tjednima prije termina poroda pametnije se javiti na pregled nego ostati bez kvalitetne informacije je li sve u redu s vašim djetetom.

Duško Pall, dr.med
specijalista ginekologije i opstetricije
subspecijaliste fetalne medicine i opstetricije

Duško Pall, dr. med, diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Stručno usavršavanje započeo je specijalizacijom iz ginekologije i opstetricije u Klinici za ženske bolesti i porode u Zagrebu od 2002. do 2006. godine.

Tijekom specijalizacije, obrazovanjem je stekao dodatne vještine i znanja iz područja endoskopske ginekološke kirurgije, ginekološko – opstetričkog ultrazvuka i kolposkopije. Svoje bogato kliničko iskustvo izgradio je radeći u Općoj bolnici Ogulin i Općoj bolnici Karlovac, gdje je od 2006. do 2015. godine djelovao kao specijalist ginekologije i opstetricije. Početkom 2019. godine stekao je naziv užeg specijalista fetalne medicine i opstetricije, dodatno potvrđujući svoju stručnost u području.

Poznat je po svojoj sposobnosti da pruži jasna i razumljiva objašnjenja te da odgovori na sva pitanja i nedoumice pacijentica koje ističu njegovu empatiju, strpljenje i pristupačnost. Upravo su ga pacijentice 2023. godine svojim glasovima nagradile titulom Najdoktora.

Čitaj dalje:

Da li godine oca mogu da budu indikacija za prenatalno testiranje?

Mogu li godine oca utjecati na zdravlje bebe? Koja godina je presudna?

Svima nam je poznato da sa godinama majke raste rizik od pojave različitih genetskih abnormalnosti kod bebe. Svima nam je poznato da s godinama majke raste rizik od pojave različitih genetskih abnormalnosti kod bebe. Međutim, rijetko se spominju godine oca kao rizični faktor pojave nekih bolesti ili sindroma kod djece. Postoji li zbog godina oca veći rizik od pojave sindroma Down ili nekih drugih oboljenja? Možemo li prema tome godine oca promatrati kao jednu od indikacija za neinvazivno prenatalno testiranje? Saznaj u nastavku!

Pročitaj više »
Petra Podobnik Brlečić: Mogu li testovi iz krvi majke zamijeniti amniocentezu?

Dr. Petra Podobnik Brlečić: Mogu li testovi iz krvi majke zamijeniti amniocentezu?

Odgovor na to pitanje je – ne još u potpunosti, ali vrlo smo blizu toga.

Trudnoća je posebno stanje za svaku buduću majku, koje pobuđuje osjećaj neopisive sreće, ali istovremeno i osjećaje određene zabrinutosti. Jedina istinska želja budućih roditelja je da se njihovo dijete rodi živo i zdravo. Iako je velika većina djece potpuno zdrava, jedno od stotinu djece ima fizički ili mentalni hendikep, a jedno od najčešćih uzroka takvog stanja je Downov sindrom (dijete ima višak kromosoma 21 (trisomija 21)).

Pročitaj više »

Voćarska 106
10000 Zagreb
01 4594 748

Ginekološka ordinacija dr. Marija Hršak

Hrvoja Macanovića 2A
10000 Zagreb
01 3639 430

Ginekološka ordinacija dr. Zvonimir Čolak

Trg Ivana Kukuljevića bb
10000 Zagreb
01 3895 282

Ginekološka ordinacija dr. Ante Dumančić

Grižanska 4
10000 Zagreb

Ginekološka ordinacija dr. Snježana Kašljević

Avenija Većeslava Holjevca 22
10000 Zagreb
01 6598 469

Ginekološka ordinacija dr. Renata Obrad Sabljak

Prilaz Baruna Filipovića 11
10000 Zagreb
01 3757 109

Ginekološka ordinacija dr. Jean Chedid

Bosutska 30
10000 Zagreb
01 6115 196

Ginekološka ordinacija dr. Božica Kvaternik-Ledinski

Baštijanova 52
10000 Zagreb
01 3667 091

Ginekološka ordinacija dr. Suzana Bokić

Prečko 2
10000 Zagreb
01 3866 220

Dragutina Domjanića 19
10000 Zagreb
01 2339 818
097 7605 189

Vinogradska 5
10000 Zagreb
01 3768 336

Gjure Szaba 1/A
10000 Zagreb
01 6666 633

Ivane Brlić Mažuranić 33
10000 Zagreb
01 3735 642

Zvonimirova 35/1
10000 Zagreb
01 4650 522

Vrabečak 4
10000 Zagreb
01 3438 592

Trnjanska cesta 95
10000 Zagreb
01 7701 770

Krajiška 15
10000 Zagreb
01 3764 175

Stenjevečka 33
10000 Zagreb
01 3791 065

Petra Preradovića 10
10000 Zagreb
01 4855 041

Zvonimirova 26
10000 Zagreb
01 6419 800

Bosutska 19
10000 Zagreb
01 6112 501

Nemetova 2
10000 Zagreb
01 4693 111

Ginekološka ordinacija dr. Elvira Matijević

Mokrička 54
10290 Zaprešić
01 3353 303

Pavla Lončara 1
10290 Zaprešić
01 4100 699

Ginekološka ordinacija dr. Igor Pecić

Ljudevita Gaja 37
10340 Samobor
01 3330 769

Ginekološka ordinacija dr. Ksenija Jakopinčić

Ljudevita Gaja 38
10340 Samobor
01 3330 766

Laboratorij Samobor

Ljudevita Gaja 37
10340 Samobor
01 3330 731

Ginekološka ordinacija dr. Davorko Čukelj

Ninska 20
10360 Sesvete
01 2009 900

Spec. ginekološka ordinacija dr. Vedrana Belužić Šarac

Ninska 10
10360 Sesvete
01 2050 710

Trg Dragutina Domjanića 8
10360 Sesvete
01 7788 991

Ginekološka ordinacija dr. Višnja Mihalinčić-Savković

Matice Hrvatske 5
10410 Velika Gorica
01 6379 731

Šoltanska 1
21000 Split
021 685 953

Splitska 47
21230 Sinj
021 700 028

Gin. ord. dr. Marijana Sekulić

Karla Vipauca 8
22000 Šibenik
022 212 720

J. J. Strossmayera 141
31000 Osijek
031 638 444

Ginekološka ordinacija dr. Jasminka Leko

Park kralja Petra Krešimira IV. 6
31000 Osijek
031 225 388

Spec. ginekološka ordinacija dr. Mirjana Jakobović

Biševska ul. bb
31000 Osijek
031 502 011

Spec. ginekološka ordinacija dr. Zvjezdana Fuštin

Biševska ul. bb
31000 Osijek
031 531 039

Spec. ginekološka ordinacija dr. Mirjana Glavaš

Vijenac Paje Kolarića 6
31000 Osijek
031 209 362

Adama Reisnera 61
31000 Osijek
031 211 444

Prolaz kod Snježne Gospe 1
31000 Osijek
031 504 454

Ginekološka ordinacija dr. Marija Haj Barakat

Bana Jelačića 10
31500 Našice
031 615 684

Ginekološka ordinacija dr. Mirjana Semenić Rutko

Kralja Tvrtka 3
32000 Vukovar
032 450 800

Trg kralja Tomislava 8
33000 Vinkovci
033 726 999

Ginekološka ordinacija dr. Filomena Tolić Kovačić

Borovska 7
35000 Slavonski Brod
035 400 062

Poliklinika Medikol – podružnica Čakovec

 Franca Prešerna 13
40000 Čakovec
040 638 513

Ginekološka ordinacija dr. Davor Fara

Kolodvorska 20
42000 Varaždin
042 398 563

Poliklinika Nanna

Optujska ulica 43
42000 Varaždin
042 200 081

Poliklinika Adarta

Krešimira Filića 8
42000 Varaždin
042 500 900

Ginekološka ordinacija dr. Tamara Vrčić

Frana Supila 7A
42000 Varaždin
042 350 829

Ginekološka ordinacija dr. Mirela Matak Plantić

Vinogradska 1
42230 Ludbreg
042 404 825

Ginekološka ordinacija dr. Vladislav Čupić

Varaždinska 4A
42240 Ivanec
042 784 767

Ginekološka ordinacija dr. Zvonko Mendaš

Varaždinska 4A
42240 Ivanec
042 784 767

Spec. ginekološka ordinacija dr. Nikola Galkowski

Tomaša Garika Masaryka 15
43000 Bjelovar
043 247 333
098 239 852

Spec. ginekološka ordinacija dr. Bruno Zadro

Antuna Mihanovića 8A
43000 Bjelovar
043 221 863

Spec. ginekološka ordinacija dr. Renata Orlović Poljak

Antuna Mihanovića 8A
43000 Bjelovar
043 217 512

Spec. ginekološka ordinacija dr. Romana Švaljek Toth

Josipa Juraja Strossmayera 3
43000 Bjelovar
043 244 999

Poliklinika Došen

Strossmayerova 4
43000 Bjelovar
043 243 110

Silvija Strahimira Kranjčevića 11/II
44000 Sisak
044 510 091

Ginekološka ordinacija dr. Katarina Miškulin

Kralja Tomislava 1
44000 Sisak
044 549 001

Poliklinika Matoc

Franje Lovrića 29
44000 Sisak
044 534 774

Ginekološka ordinacija dr. Sanja Štingl-Vlašić

Vukovarska 41
4440 Glina
044 882 025

Spec. ginekološka ordinacija dr. Igor Lončar

Plitvička 11
47000 Karlovac
047 415 644

Krešimirova 42
51000 Rijeka
051 688 030

Ginekološka ordinacija dr. Marija Prpić Gršković

Ive Marinkovića 11
51000 Rijeka
051 371 193

Spec. ginekološka ordinacija dr. Darja Krešić

Krešimirova 34/1
51000 Rijeka
051 321 552

Franje Čandeka 46/II
51000 Rijeka
051 643 215

Agatićeva ul. 8
51000 Rijeka
072 100 700

Ginekološka ordinacija dr. Edmond Paljušaj

Cesta dalmatinskih brigada 30B
51211 Matulji
051 276 719

Vjekoslava Spinčića 8
51410 Opatija
051 701 693

Ginekološka ordinacija dr. Ana Barišić

Vela placa 4
51500 Krk
051 546 442

Ginekološka ordinacija dr. Vesna Bubić

Miroslava Bulešića 1
52000 Pazin
052 624 028

Rizzijeva ul. 101
52100 Pula
052 633 333

Ginekološka ordinacija dr. Mirjana Radovanac

Domenica Pergolisa 10/A
52210 Rovinj
052 814 458

Laboratorij Rovinj

Matteo Benussi 6
52210 Rovinj
052 811 422

Ginekološka ordinacija dr. Moreno Milevoj

Svetog Mikule 2
52220 Labin
052 858 011

Vladimira Gortana 25
52440 Poreč
052 434 850

Smiljan 13/6
53000 Gospić
053 678 802