Ukoliko razmišljaš o tome da uradiš prenatalni test, sigurno si prilikom istraživanja pronašla mnoštvo njih i na prvi pogled su ti se svi učinili slični. Došlo je vrijeme da se odlučiš, ali nisi baš sigurna koji je pravi test za tebe. U nastavku ti donosimo riječi Tatjane Jovanović, našeg stručnjaka iz oblasti genetike koje će ti pomoći prilikom odabira prenatalnog testa za sebe.

„Genetsko zdravlje tvoje bebe je naša briga. Dozvoli najboljima da budu tvoja podrška.“ – Tatjana Jovanović

Koji su kriterijumi za izbor prenatalnog testa?

Na tržištu je dostupno mnoštvo prenatalnih testova i nekada je teško donijeti odluku koji je najbolji za tebe. Iako svi ovi testovi omogućavaju screening na hromozomske abnormalnosti, ne pružaju svi isti nivo preciznosti, pouzdanosti i uspješnosti. Zato je važno znati koji su to kriterijumi koji pojedine prenatalne testove na osnovu kvaliteta izdvajaju od ostalih. Kako bi donijela pravu odluku, važno je da znaš sljedeće:

Sigurnost i pouzdanost neinvazivnog prenatalnog testa

Jako je važno da znaš u koju laboratoriju se tvoj uzorak šalje na analizu. Ukoliko je to poznata, kvalitetna i sertifikovana laboratorija čije ime se ne krije, možeš biti sigurna u to da je tvoj uzorak u dobrim rukama. Takođe, važno je pitanje koja tehnologija i koja platforma se koriste za analizu. Od toga zavisi pouzdanost rezultata koje ćeš da dobiješ.

Kako odabrati najbolji prenatalni test?

VeritasTest se radi na illumina platformi u SAD-u ili Španiji koja svojim kvalitetom garantuje minimalan procenat greške koja pravi veliku razliku u životima cijele porodice.“ – Tatjana Jovanović

illumina platforma koristi najnapredniju tehnologiju koja kombinuje fetalnu frakciju, odnosno količinu bebine DNK u tvojoj krvi, i dubinu sekvencioniranja kako bi se postigle najbolje performanse testa. Ovo otklanja ograničenje po pitanju fetalne frakcije i garantuje visoku pouzdanost i minimalnu (rekli bismo gotovo nemoguću) mogućnost za grešku.

Pouzdanost Veritas prenatalnog testa je 99.9%, što ga čini sigurnim izborom za tvoju bezbrižnu trudnoću.

Najbolji svjetski stručnjaci iz oblasti genetike interpretiraju tvoj nalaz

Pored toga na kojoj platformi i u kojoj laboratoriji se tvoj uzorak analizira, važno je i ko interpretira nalaz. Važno je da su ti na raspolaganju vrhunski stručnjaci iz oblasti genetike koji će tvoj nalaz interpretirati na najbolji mogući način i biti na raspolaganju za dodatne konsultacije, ukoliko je to potrebno.

„Veritas je kompanija koja okuplja najveće stručnjake iz oblasti genetike. Harvard Univerzitet se potrudio da tebi obezbjedi jedan od najpreciznijih prenatalnih testova, čija je preciznost do 99.9%.“ – Tatjana Jovanović

Prije odabira prenatalnog testa važno je da se dobro informišeš o tome koliko je pouzdan, gdje se i kako radi analiza tvog uzorka, te ko stoji iza testa. Mi u Veritasu smo ti omogućili da uradiš najpouzdaniji test čije će rezultate da ti interpretiraju najbolji stručnjaci iz oblasti genetike, kako bi bila bezbrižna do kraja trudnoće.

„Genetsko zdravlje tvoje bebe je naša briga. Dozvoli najboljima da budu tvoja podrška.“ – Tatjana Jovanović