Često slušaš o prenatalnim testovima, ali nisi baš sigurna šta tačno otkrivaju i da li treba da uradiš takav test. Kako bismo ti odgovorili na nedoumice, donosimo ti reči dr Milana Stojanovića, specijaliste ginekologije i akušerstva.

Šta je prenatalni test?

Prenatalni test je jedna od metoda ranog screeninga na određene poremećaje odnosno bolesti ploda u trudnoći. On je baziran pre svega na bolesti hromozoma, odnosno na poremećaje u broju i strukturi hromozoma.“ – dr Milan Stojanović

Šta je prenatalni test – dr Milan Stojanović

Prenatalni test je moguće uraditi veoma rano, već od desete nedelje trudnoće, kada se u krvi majke nalazi slobodnoćelijska DNK bebe. Prednost rane analize jeste to što na vreme možeš da dobiješ informaciju o genetskom zdravlju tvoje bebe, što će ti pomoći u donošenju svesnih odluka za dalji tok trudnoće, porođaj i period posle porođaja.

Pre prenatalnih testova, odnosno neinvazivnih prenatalnih testova, kako se tačno nazivaju, jedine metode utvrđivanja rizika za oboljenja kao što su Down, Edwards i Patau sindrom bili double i triple test, nakon kojih se za potvrdu ili odbacivanje rizika koriste invazivne metode – amniocentezu i biopsiju horionskih čupica.

Pojava prenatalnih testova je lekarima omogućila da uz veliku pouzdanost i bezbednost, analizirajući apsolutno sve hromozome, utvrde postojanje određenih hromozomskih anomalija kod ploda, te rizik za pojavu nekog od sindroma koji ozbiljno narušavaju zdravlje deteta.

Zašto je neinvazivni prenatalni test pravi izbor za mene?

Koji neinvazivni prenatalni test treba da uradim?

Danas na tržištu postoji mnoštvo neinvazivnih prenatalnih testova (NIPT). Svi oni su veoma pouzdani i daju tačne i precizne rezultate, međutim postoje nijanse koje čine razliku.

Jako je važno ko interpretira tvoj nalaz, a VeritasTest tu ima podršku najboljih svetskih stručnjaka iz oblasti genetike.

Izdvojio bih VeritasTest myPrenatal po tome što on sa sobom nosi jednu ozbiljnu podršku naučnika sa Harvarda. Oni su zaslužni ne samo za dobijanje rezultata i dobijanje tih nalaza već nam omogućavaju jednu ozbiljnu naučnu podršku u slučaju interpretacije rezultata kada je detektovan određeni sindrom ili poremećaj na hromozomu, što je najveća snaga i najveća korist jer je ova analiza zapravo kompletna.“ – dr Milan Stojanović

Kako izgleda procedura testiranja?

Za razliku od invazivnih metoda kojima se utvrđuje postojanje hromozomskih abnormalnosti kod ploda, koje za tebe predstavljaju veliki stres, a i opasnost za sam ishod trudnoće, neinvazivni prenatalni testovi su upravo to – neinvazivni, sigurni i bezbolni i za tebe i za bebu.

Procedura prenatalnog testiranja je vrlo jednostavna, bezbedna i po zdravlje trudnice i po zdravlje ploda. Ona zapravo podrazumeva standardno vađenje jedne epruvete venske krvi trudnice, zatim se taj uzorak transportuje u Illumina laboratoriju i najnaprednijom tehnologijom whole genome sequencing se radi analiza svih fragmenata bebine DNK koja se nalazi u krvi majke. Nakon toga mi dobijamo rezultat na osnovu koga govorimo da li je status hromozoma u redu ili postoji neka abnormalnost.“ – dr Milan Stojanović

Šta otkriva neinvazivni prentalni test?

Prenatalni test je u početku bio fokusiran samo na one najčešće sindrome, poput Down, Edwards i Patau sindroma, kao i sindroma koji su vezani za promene na polnim hromozomima. Međutim, danas je moguće analizirati sve hromozome i dobiti uvid u to da li postoje neke brojčane ili strukturne promene na njima, a koje bi mogle da budu uzrok spontanih pobačaja, anomalija fetusa i primetnih abnormalnosti u psihofizičkom izgledu i razvoju deteta.

Osim toga, prenatalni test daje i informaciju o polu deteta vrlo rano u trudnoći, naravno – samo ako ti to želiš.

Ukoliko se i dalje dvoumiš da li treba da uradiš prenatalni test ili ti je potrebno više informacija o samoj proceduri, slobodno nas kontaktiraj. Nama je, kao i tebi, najvažnije da tvoja trudnoća protekne bezbrižno i da u miru možeš da dočekaš svoju bebu.