Svi pričaju o neinvazivnim prenatalnim testovima, ali tebi nije baš u potpunosti jasno o čemu se tu radi i da li ti uopšte treba? Kako bismo razriješili sve tvoje nedoumice razgovarali smo sa dr Hanom Štimjanin, specijalistom iz oblasti ginekologije i akušerstva, koja je objasnila zašto je neinvazivno prenatalno testiranje (NIPT) važno i šta sve može da ti kaže o tvojoj bebi.

Šta je prenatalno testiranje? Intervju sa dr Hanom Štimjanin
Sa dr Hanom Štimjanin smo razgovarali o prenatalnom testiranju

Dr Hana je specijalista ginekologije i akušerstva i naša draga saradnica iz Kantonalne Bolnice Zenica. Hana ljubav prema svom pozivu ne pokazuje samo kroz nesebičnu pomoć svim ženama koje se nađu u njenoj ordinaciji, već i putem svog Instagram profila @dr_hana i Facebook stranice Ženski Mikrosvijet gdje dijeli razne zanimljivosti vezane za žensko reproduktivno zdravlje.

Kroz intervju koji smo uradili sa dr Hanom smo željeli da ti približimo ideju o neinvazivnim prenatalnim testovima i ostalim vrstama testiranja u toku trudnoće, pa poslušaj šta je doktorica rekla:

Šta je PRENATALNI TEST i zašto moram da ga uradim?│Dr Hana ŠTIMJANIN

U nastavku ti donosimo neke od najzanimljivijih odgovora.

Šta je prenatalno testiranje?

Dr Hana: Prenatalno testiranje je cijela grupa testova kojima dobijamo informacije o stanju ploda ali i o stanju majke, odnosno da li je majka zdrava i da li postoji neka prepreka koja će uticati na tok trudnoće. Ova testiranja podrazumijevaju rutinske analize koje tražimo svakoj trudnici u određenim periodima trudnoće: različite skrining testove, kombinovane probire, i naravno prenatalne testove.

Šta su neinvazivni prenatalni testovi, odnosno NIPT testovi?

Dr Hana: Neinvazivni prenatalni testovi su testovi koji nam pokazuju da li trudnica nosi dijete koje ima potencijalno povećan rizik od neke od hromozomopatija, kao što su Down, Patau ili Edwards sindrom. Način na koji neinvazivni prenatalni test (NIPT) funkcioniše jeste da se testira DNK bebe uzimanjem uzorka krvi majke. Bitno je najglasiti da je ovakav vid testiranja u potpunosti siguran i za majku i za bebu, te da se uzima vrlo mala količina krvi (svega 10 ml).
Ono što je osnovna razlika između NIPT testa i ostalih testova koji se rade u trudnoći (double/triple test, amniocenteza, CVS) je ta što je neinvazivni prenatalni test jedan sveobuhvatni test koji je prije svega jako siguran za mamu i bebu i jako precizan.

Da li NIPT trebaju uraditi sve trudnice?

Dr Hana: Bez obzira da li u porodici ima nekoga sa Down sindromom, da li je imala prethodne pobačaje, da li ima opterećenu ličnu ili porodičnu anamnezu, svaka žena treba da uradi neinvazivno prenatalno testiranje, kako bi bila sigurna i bezbrižna kroz cijelu trudnoću. Ipak je to, uz sve prethodne analize, dodatna potvrda da je sve u najboljem redu. NIPT treba da prihvatimo kao jednu revoluciju i test koji nam ranije nije bio dostupan, zato preporučujem svim trudnicama da iskoriste ovu priliku.

Ako su oba roditelja zdrava da li je moguće da se beba rodi sa nekim sindromom kao što je Down?

Dr Hana: Većina parova misli da je to isključivo nasljedan sindrom i da ukoliko niko u porodici nema Down-a ili bilo koju od trizomija nema razloga za testiranje. Ovo je jedna od vrlo čestih zabluda koja nije tačna. Bilo koji par može da dobije dijete sa Down sindromom ili bilo kojom drugom trizomijom.

Šta ako prenatalni test pokaže pozitivan rezultat?

Dr Hana: Neinvazivno prenatalno testiranje se radi da bismo imali određenu sigurnost i bezbrižnu trudnoću do kraja. Ako dođe do toga da NIPT pokaže da postoji određeni rizik to ne mora da bude znak da dijete ima neku od hromozomopatija. Vaš ginekolog će vas uputiti na neko od dodatnih testiranja, kao što je amniocenteza ili CVS. Neinvazivno prenatalno testiranje daje mogućnost da u slučaju pozitivnog testa dobijete na vremenu da donesete odluku da li ćete nastaviti sa trudnoćom ili ćete se pripremati, zajedno sa svojim partnerom, na život sa djetetom sa posebnim potrebama. To su jako važne stvari za koje je potrebna duža priprema.

Koja je prednost Veritas prenatalnog testa?

Dr Hana: Veritas prenatalni test ima brojne prednosti. Jedna od njih je svakako to što koristi naprednu illumina tehnologiju. Vrlo je pouzdan, čak >99.9%, i šanse da dobijete lažno pozitivan ili lažno negativan rezultat su manje od 0.01%. Još jedna bitna stvar je to što myPrenatal ima jako malu granicu u fetalnoj frakciji u odnosu na ostale testove – potrebno je svega 1.4% fetalne frakcije da bi dao pouzdan rezultat. Naglasila bih i da se uzorak šalje na analizu u sertifikovanu VeritasInt laboratoriju, te to da je Veritas već treću godinu za redom jedna od 50 najboljih i najpametnijih kompanija u svijetu.


Jedna jako važna informacija koju smo dobili od dr Hane se jeste i da sve trudnice iz Zeničko-dobojskog kantona imaju pravo na djelimičnu refundaciju troškova prenatalnog testiranja, ukoliko spadaju u kategoriju visoko rizičnih trudnica, odnosno ako imaju preko 35 godina, ako su prethodno imale spontane pobačaje, ako je trudnoća nastala vantjelesnom oplodnjom ili imaju nekog u porodici ko ima Down sindrom ili neku drugu trizomiju.

Dakle, ako nas čitaš iz Zeničko-dobojskog kantona, spadaš u rizičnu grupu trudnica i uradila si ili tek treba da uradiš prenatalni test, potrebno je da se obratiš Zavodu zdravstvenog osiguranja i dio troškova će ti biti refundiran.

Ukoliko ti je potrebno više informacija o samoj proceduri prenatalnog testiranja, slobodno nas kontaktiraj – potrudićemo se da ti što bolje objasnimo sve što te zanima.