Šta je fetalna frakcija i zašto je taj procenat toliko važan u prenatalnom testiranju?

Analiza fetalne DNK u laboratoriji

Ako si već radila neinvazivni prenatalni test ili želiš da ga uradiš, pa istražuješ koje su ti opcije, sigurno si čula za fetalnu frakciju i znaš da je taj pojam iz nekog razloga važan. Međutim, niko ti nije baš detaljno objasnio šta je uopšte fetalna frakcija, odnosno procenat fetalne frakcije, zašto je važno koliki je taj procenat i šta se dešava kada nije dovoljno visok.

U nastavku ovog članka ćeš da saznaš upravo to, zato nastavi da čitaš…

Šta je procenat fetalne frakcije?

Fetalna frakcija, odnosno procenat fetalne frakcije predstavlja udio DNK fetusa u krvi majke. Prosječna vrijednost fetalne frakcije u periodu od 10. do 20. nedjelje trudnoće je 10-15%. Što je veći taj udio sigurnija i tačnija će biti analiza. Na nalazu svog neinvazivnog prenatalnog testa možeš pronaći informaciju o procentu fetalne frakcije i to ti je garancija kvaliteta analize. Ukoliko se ta informacija ne nalazi na rezultatima testa, postoji mogućnost da test ne mjeri količinu fetalne frakcije, i upitno je koliko uopšte možeš biti sigurna u rezultate koje si dobila.

U Sjedinjenim Američkim Državama je 2014. godine objavljena studija u kojoj su različitim laboratorijama širom zemlje dostavljeni uzorci žena koje uopšte nisu bile trudne. U obzir su uzete laboratorije koje mjere fetalnu frakciju, kao i one koje je ne mjere. Laboratorije koje ne mjere fetalnu frakciju su ustanovile postojanje zdravog ženskog fetusa, dok one koje mjere procenat fetalne frakcije nisu isporučile rezultat. Detalje ove studije možeš da pročitaš na sljedećem linku: Performance of non-invasive prenatal testing when fetal cell-free DNA is absent

Dakle, testovi koji ne mjere fetalni frakciju ili je mjere na neadekvatan način mogu da daju veliki udio lažno negativnih rezultata.

Koja količina fetalne frakcije je dovoljna za čitljiv rezultat NIPT-a?

Procenat fetalne frakcije dovoljan za validan rezultat neinvazivnog prenatalnog testa iz krvi majke zavisi od tehnologije i platforme koju test koristi. Većina testova zahtijeva fetalnu frakciju veću od 4%, dok testovi koji koriste illumina tehnologiju najnovije generacije za analizu uzoraka čitljive rezultate daju čak iako je procenat fetalne frakcije manji od 2%. Konkretno, VeritasTest daje validne rezultate i sa fetalnom frakcijom od 1.8%.

Šta utiče na procenat fetalne frakcije?

Postoji nekoliko faktora koji utiču na procenat fetalne frakcije, odnosno udio bebine DNK u krvi majke, a to su (izvor):

 1. Faktori od strane majke
  1. indeks tjelesne mase trudnice: udio slobodno-cirkulišuće DNK u krvi trudnice, u odnosu na njenu vlastitu slobodno-cirkulišuću DNK se smanjuje kada je povećan indeks tjelesne mase, odnosno kada postoji gojaznost kod trudnice
  2. godine trudnice: udio bebine DNK u krvi je manji kod trudnica sa većim brojem godina
  3. postojanje autoimunih oboljenja kod trudnice: istraživanja su pokazala značajan udio neuspješnih NIPT testova kod trudnica koje imaju neka autoimuna oboljenja, kao što je npr. eritemski lupus
  4. upotreba niskomolekularnog heparina u terapiji majke: kod oko 18% trudnica koje koriste ovu vrstu terapije je prijavljen neuspješan NIPT
 2. Uticaj placente i fetusa
  1. starost trudnoće: udio slobodno-cirkulišuće DNK u krvi trudnice se povećava kako trudnoća odmiče; ne preporučuje se testiranje prije 9. nedjelje trudnoće jer je tada još uvijek udio premali
  2. dužina tjeme-trtica: fetalna frakcija raste sa porastom ove mjere fetusa
  3. placentarni mozaicizam – pojava kada se DNK koja potiče od placente i DNK fetusa razlikuju: primjećen je manji udio fetalne frakcije
  4. određena genetska stanja fetusa: prosječna fetalna frakcija od 9. do 20. nedjelje trudnoće je manja kod fetusa s trizomijom 18 i 13 (sindromi Edwards i Patau), a veća je kod fetusa sa trizomijom 21 (Down sindrom)
  5. višeplodna trudnoća: u ovom slučaju je procenat fetalne frakcije viši

Osim ovih faktora, na utvrđivanje niskog procenta fetalne frakcije može da utiče i neadekvatno prikupljanje uzorka, kao i loši uslovi transporta koji mogu dovesti do hemolize ćelija u krvi majke.

Šta ako je procenat fetalne frakcije nizak?

Svi neinvazivni prenatalni testovi imaju donju granicu fetalne frakcije ispod koje nisu u mogućnosti da obave testiranje. Ukoliko je procenat fetalne frakcije nedovoljan za analizu bebine DNK, zahtjeva se ponovno uzorkovanje. Dakle, čeka se određeni vremenski period da se test ponovi, iz razloga što se udio bebine DNK povećava kako starost trudnoće odmiče. Ukoliko bi se prihvatio rezultat testa koji je izolovao nisku fetalnu frakciju, velike su šanse da je rezultat lažno pozitivan ili lažno negativan.

Ne zvuči tako strašno malo sačekati, pa ponoviti test i dobiti validan rezultat? Možda, ali uzmi u obzir da u ovom slučaju odlažeš dobijanje rezultata i otkrivanje potencijalnih genetskih stanja ploda, koja želiš da saznaš što ranije u trudnoći.

Međutim, postoje testovi koji koriste posebnu tehnologiju za analizu uzoraka koja omogućava validnu analizu i u slučajevima niske fetalne frakcije. Testovi koji za analizu uzoraka za prenatalno testiranje koriste illumina platformu, kao što je VeritasTest myPrenatal, su uspješni za niskim procentima fetalne frakcije zbog toga što njihov bioinformatički algoritam kombinuje fetalnu frakciju sa dubinom sekvencioniranja i na taj način poboljšava performanse testa.

Da li procenat fetalne frakcije može biti previsok?

Iz prethodno navedenih faktora koji utiču na fetalnu frakciju lako je zaključiti da je veći procenat fetalne frakcije moguć u slučaju višeplodne trudnoće, kao i u nekim slučajevima postojanja trizomije 21, odnosno sindroma Down.

Postojale su osnovane sumnje da visoka fetalna frakcija, u slučaju jednoplodne trudnoće, može da bude rani pokazatelj određenih patoloških stanja placente, problema sa hipertenzijom kod trudnice, male porođajne mase novorođenčeta, kao i spontanog prijevremenog poroda (prije 37. nedjelje). U periodu od 2016. do 2018. je provedena studija koja je uključila žene sa jednoplodnom trudnoćom, kojima je uz pomoć NIPT testa utvrđena fetalna frakcija preko 16.5% i da nose genetski zdravu bebu. Žene obuhvaćene ovom studijom su rodile zdrave bebe, u terminu, sa normalnom porođajnom masom, te je utvrđeno je da ne postoji korelacija između visoke fetalne frakcije u prvom trimestru trudnoće i gore navedenih ishoda.

Detalje ove studije možeš pročitati na ovom linku: High Fetal Fraction in First Trimester May Be Useful Marker of Fetal Growth Restriction

Otkud uopšte DNK bebe u krvi majke?

Nakon što dođe do usađivanja jajne ćelije u zid materice i razvijanja placente, počinje komunikacija između krvotoka majke i krvotoka ploda. Putem placente, ili posteljice, se vrši razmjena gasova, nutrijenata i hormona. Ona istovremeno i odvaja i povezuje tvoj krvotok i krvotok tvoje bebe. Putem placente, a dalje i pupčanika, tvoj krvotok tvojoj bebi daje sve što joj je potrebno za razvoj – kiseonik i hranjive materije. Takođe, istim putem ali u obrnutom smjeru, beba se rješava otpadnih materija i ugljen-dioksida.

Upravo zbog te razmjene materija, bebina slobodno-cirkulišuća DNK (cfDNA – cell-free DNA), koja zapravo potiče od placente ali je po pravilu identična kao bebina DNK, se već od sedme nedjelje trudnoće može pronaći u krvotoku majke. Slobodni DNK fragmenti ploda su kraći nego slobodni fragmenti DNK majke i zbog toga ih je moguće izolovati i analizirati.

Šta se može otkriti analizom fetalne DNK?

Analizom bebine DNK uz pomoć neinvazivnih prenatalnih testova (NIPT) se utvrđuje genetsko zdravlje ploda. Test otkriva postojanje najčešćih hromozomskih brojčanih nepravilnosti kao što su Down, Edwards i Patau sindrom, ali i aneuplodije, odnosno brojčano stanje svih 22 para hromozoma, kao i polnih hromozoma. Pored brojčanih, NIPT testovi otkrivaju i strukturalne nepravilnosti hromozoma, odnosno mikrodelecije, delecije i duplikacije. Osim toga, ovim testom se utvrđuje i pol bebe.

Kako da budem sigurna da ću dobiti uspješno očitan rezultat?

Ne postoji mnogo toga što ti možeš da uradiš kada se radi o fetalnoj frakciji i validnim rezultatima. Jedino što možeš jeste da se dobro informišeš kada biraš prenatalni test i odabereš onaj koji koristi najkvalitetniju platformu za analizu uzoraka i koji ima najniži prag procenta fetalne frakcije potrebnog za analizu.

Čitaj dalje:

Kako odabrati najbolji prenatalni test? - Tatjana Jovanović

Kako odabrati najbolji prenatalni test?

Ukoliko razmišljaš o tome da uradiš prenatalni test, sigurno si prilikom istraživanja pronašla mnoštvo njih i na prvi pogled su ti se svi učinili slični. Došlo je vrijeme da se odlučiš, ali nisi baš sigurna koji je pravi test za tebe. U nastavku ti donosimo riječi Tatjane Jovanović, našeg stručnjaka iz oblasti genetike koje će ti pomoći prilikom odabira prenatalnog testa za sebe.

Pročitaj više »
Petra Podobnik Brlečić: Mogu li testovi iz krvi majke zamijeniti amniocentezu?

Dr. Petra Podobnik Brlečić: Mogu li testovi iz krvi majke zamijeniti amniocentezu?

Odgovor na to pitanje je – ne još u potpunosti, ali vrlo smo blizu toga.

Trudnoća je posebno stanje za svaku buduću majku, koje pobuđuje osjećaj neopisive sreće, ali istovremeno i osjećaje određene zabrinutosti. Jedina istinska želja budućih roditelja je da se njihovo dijete rodi živo i zdravo. Iako je velika većina djece potpuno zdrava, jedno od stotinu djece ima fizički ili mentalni hendikep, a jedno od najčešćih uzroka takvog stanja je Downov sindrom (dijete ima višak kromosoma 21 (trisomija 21)).

Pročitaj više »
Da li godine oca mogu da budu indikacija za prenatalno testiranje?

Da li godine oca mogu da utiču na zdravlje bebe? Koja godina je presudna?

Svima nam je poznato da sa godinama majke raste rizik od pojave različitih genetskih abnormalnosti kod bebe. Međutim, rijetko se spominju godine oca kao rizični faktor pojave nekih oboljenja ili sindroma kod djece. Da li zbog godina oca postoji veći rizik od pojave Downovog sindroma ili nekih drugih oboljenja? Da li prema tome godine oca možemo posmatrati kao jednu od indikacija za neinvazivno prenatalno testiranje?

Pročitaj više »

Voćarska 106
10000 Zagreb
01 4594 748

Ginekološka ordinacija dr. Marija Hršak

Hrvoja Macanovića 2A
10000 Zagreb
01 3639 430

Ginekološka ordinacija dr. Zvonimir Čolak

Trg Ivana Kukuljevića bb
10000 Zagreb
01 3895 282

Ginekološka ordinacija dr. Ante Dumančić

Grižanska 4
10000 Zagreb

Ginekološka ordinacija dr. Snježana Kašljević

Avenija Većeslava Holjevca 22
10000 Zagreb
01 6598 469

Ginekološka ordinacija dr. Renata Obrad Sabljak

Prilaz Baruna Filipovića 11
10000 Zagreb
01 3757 109

Ginekološka ordinacija dr. Jean Chedid

Bosutska 30
10000 Zagreb
01 6115 196

Ginekološka ordinacija dr. Božica Kvaternik-Ledinski

Baštijanova 52
10000 Zagreb
01 3667 091

Ginekološka ordinacija dr. Suzana Bokić

Prečko 2
10000 Zagreb
01 3866 220

Dragutina Domjanića 19
10000 Zagreb
01 2339 818
097 7605 189

Vinogradska 5
10000 Zagreb
01 3768 336

Gjure Szaba 1/A
10000 Zagreb
01 6666 633

Ivane Brlić Mažuranić 33
10000 Zagreb
01 3735 642

Zvonimirova 35/1
10000 Zagreb
01 4650 522

Vrabečak 4
10000 Zagreb
01 3438 592

Trnjanska cesta 95
10000 Zagreb
01 7701 770

Krajiška 15
10000 Zagreb
01 3764 175

Stenjevečka 33
10000 Zagreb
01 3791 065

Petra Preradovića 10
10000 Zagreb
01 4855 041

Zvonimirova 26
10000 Zagreb
01 6419 800

Bosutska 19
10000 Zagreb
01 6112 501

Nemetova 2
10000 Zagreb
01 4693 111

Ginekološka ordinacija dr. Elvira Matijević

Mokrička 54
10290 Zaprešić
01 3353 303

Pavla Lončara 1
10290 Zaprešić
01 4100 699

Ginekološka ordinacija dr. Igor Pecić

Ljudevita Gaja 37
10340 Samobor
01 3330 769

Ginekološka ordinacija dr. Ksenija Jakopinčić

Ljudevita Gaja 38
10340 Samobor
01 3330 766

Laboratorij Samobor

Ljudevita Gaja 37
10340 Samobor
01 3330 731

Ginekološka ordinacija dr. Davorko Čukelj

Ninska 20
10360 Sesvete
01 2009 900

Spec. ginekološka ordinacija dr. Vedrana Belužić Šarac

Ninska 10
10360 Sesvete
01 2050 710

Trg Dragutina Domjanića 8
10360 Sesvete
01 7788 991

Ginekološka ordinacija dr. Višnja Mihalinčić-Savković

Matice Hrvatske 5
10410 Velika Gorica
01 6379 731

Šoltanska 1
21000 Split
021 685 953

Splitska 47
21230 Sinj
021 700 028

Gin. ord. dr. Marijana Sekulić

Karla Vipauca 8
22000 Šibenik
022 212 720

J. J. Strossmayera 141
31000 Osijek
031 638 444

Ginekološka ordinacija dr. Jasminka Leko

Park kralja Petra Krešimira IV. 6
31000 Osijek
031 225 388

Spec. ginekološka ordinacija dr. Mirjana Jakobović

Biševska ul. bb
31000 Osijek
031 502 011

Spec. ginekološka ordinacija dr. Zvjezdana Fuštin

Biševska ul. bb
31000 Osijek
031 531 039

Spec. ginekološka ordinacija dr. Mirjana Glavaš

Vijenac Paje Kolarića 6
31000 Osijek
031 209 362

Adama Reisnera 61
31000 Osijek
031 211 444

Prolaz kod Snježne Gospe 1
31000 Osijek
031 504 454

Ginekološka ordinacija dr. Marija Haj Barakat

Bana Jelačića 10
31500 Našice
031 615 684

Ginekološka ordinacija dr. Mirjana Semenić Rutko

Kralja Tvrtka 3
32000 Vukovar
032 450 800

Trg kralja Tomislava 8
33000 Vinkovci
033 726 999

Ginekološka ordinacija dr. Filomena Tolić Kovačić

Borovska 7
35000 Slavonski Brod
035 400 062

Poliklinika Medikol – podružnica Čakovec

 Franca Prešerna 13
40000 Čakovec
040 638 513

Ginekološka ordinacija dr. Davor Fara

Kolodvorska 20
42000 Varaždin
042 398 563

Poliklinika Nanna

Optujska ulica 43
42000 Varaždin
042 200 081

Poliklinika Adarta

Krešimira Filića 8
42000 Varaždin
042 500 900

Ginekološka ordinacija dr. Tamara Vrčić

Frana Supila 7A
42000 Varaždin
042 350 829

Ginekološka ordinacija dr. Mirela Matak Plantić

Vinogradska 1
42230 Ludbreg
042 404 825

Ginekološka ordinacija dr. Vladislav Čupić

Varaždinska 4A
42240 Ivanec
042 784 767

Ginekološka ordinacija dr. Zvonko Mendaš

Varaždinska 4A
42240 Ivanec
042 784 767

Spec. ginekološka ordinacija dr. Nikola Galkowski

Tomaša Garika Masaryka 15
43000 Bjelovar
043 247 333
098 239 852

Spec. ginekološka ordinacija dr. Bruno Zadro

Antuna Mihanovića 8A
43000 Bjelovar
043 221 863

Spec. ginekološka ordinacija dr. Renata Orlović Poljak

Antuna Mihanovića 8A
43000 Bjelovar
043 217 512

Spec. ginekološka ordinacija dr. Romana Švaljek Toth

Josipa Juraja Strossmayera 3
43000 Bjelovar
043 244 999

Poliklinika Došen

Strossmayerova 4
43000 Bjelovar
043 243 110

Silvija Strahimira Kranjčevića 11/II
44000 Sisak
044 510 091

Ginekološka ordinacija dr. Katarina Miškulin

Kralja Tomislava 1
44000 Sisak
044 549 001

Poliklinika Matoc

Franje Lovrića 29
44000 Sisak
044 534 774

Ginekološka ordinacija dr. Sanja Štingl-Vlašić

Vukovarska 41
4440 Glina
044 882 025

Spec. ginekološka ordinacija dr. Igor Lončar

Plitvička 11
47000 Karlovac
047 415 644

Krešimirova 42
51000 Rijeka
051 688 030

Ginekološka ordinacija dr. Marija Prpić Gršković

Ive Marinkovića 11
51000 Rijeka
051 371 193

Spec. ginekološka ordinacija dr. Darja Krešić

Krešimirova 34/1
51000 Rijeka
051 321 552

Franje Čandeka 46/II
51000 Rijeka
051 643 215

Agatićeva ul. 8
51000 Rijeka
072 100 700

Ginekološka ordinacija dr. Edmond Paljušaj

Cesta dalmatinskih brigada 30B
51211 Matulji
051 276 719

Vjekoslava Spinčića 8
51410 Opatija
051 701 693

Ginekološka ordinacija dr. Ana Barišić

Vela placa 4
51500 Krk
051 546 442

Ginekološka ordinacija dr. Vesna Bubić

Miroslava Bulešića 1
52000 Pazin
052 624 028

Rizzijeva ul. 101
52100 Pula
052 633 333

Ginekološka ordinacija dr. Mirjana Radovanac

Domenica Pergolisa 10/A
52210 Rovinj
052 814 458

Laboratorij Rovinj

Matteo Benussi 6
52210 Rovinj
052 811 422

Ginekološka ordinacija dr. Moreno Milevoj

Svetog Mikule 2
52220 Labin
052 858 011

Vladimira Gortana 25
52440 Poreč
052 434 850

Smiljan 13/6
53000 Gospić
053 678 802